Ik ben nog niet van plan om dood te gaan…

Er wordt in Nederland niet veel over de dood gesproken. Als er wel over gesproken wordt, dan reageren veel mensen met een grapje. Ze zeggen: “Ik ben nog niet van plan om dood te gaan”, of: “Breng mij naar naar het grof vuil, lekker goedkoop”.  U kunt uw uitvaart vooraf regelen, zelfs als u nog niet van plan bent dood te gaan.

Praten over sterven

Het praten over ziek zijn, sterven en de uitvaart blijft een gevoelig onderwerp. Het lijkt haast wel alsof mensen bang zijn om ongeluk op zichzelf af te roepen door de wensen met betrekking tot de uitvaart uit te spreken. Toch willen wij graag aandacht vragen voor het bespreken van de uitvaart.

Een mooi en gedenkwaardig afscheid is heel persoonlijk en voor iedereen anders

Als uitvaartondernemer kom ik bij families langs om de uitvaart van hun dierbare te bespreken. Soms was de overledene al een tijd ziek en weten de nabestaanden welke wensen er zijn voor het laatste afscheid. Het komt echter ook regelmatig voor dat ik met nabestaanden spreek, die geen idee hebben wat de overledene gewild zou hebben. Het overlijden is onverwachts gebeurd, of er is simpelweg nooit gesproken over doodgaan en de uitvaart. De nabestaanden worden dan tijdens een emotionele periode voor moeilijke keuzes gesteld.

Vooraf de uitvaart bespreken

Het komt gelukkig ook steeds vaker voor dat ik een uitvaart ga bespreken, waar vooraf al veel over bekend is. Dan ben ik bijvoorbeeld al eens langgewenst bij de persoon om samen te bespreken wat de wensen zijn. Van deze voorbespreking maak ik een verslag, zodat nabestaanden direct kunnen zien hoe de overledene het laatste afscheid gewild zou hebben. Het kan ook zo zijn dat de overledene een wilsverklaring heeft ingevuld. In zo’n wilsverklaring kunnen alle wensen opgeschreven worden. Het handige aan een wilsverklaring is dat je het op je eigen tijd in kan vullen en aan niemand hoeft te laten zien. Bewaar het ingevulde document bij andere belangrijke zaken. De uitvaart vooraf regelen kan voor de nabestaanden veel rust geven op het moment dat het nodig is om uw uitvaart te regelen.

Door te praten over de dood, zal je niet ineens sterven. Maar mocht je onverwacht sterven, dan is het voor de nabestaanden fijn dat ze weten wat jij gewild zou hebben.

Uitvaartvoorafregelen

Heeft u een vraag naar aanleiding van bovenstaand artikel of heeft u een andere vraag voor ons? Bel dan 010-7071540 wij zijn 24 uur per dag bereikbaar.