Na de uitvaart

Na de uitvaart zijn er nog een aantal zaken waar over nagedacht dient te worden. Er moet bijvoorbeeld nagedacht worden over het wel of niet sturen van dankkaarten. Welke asbestemming krijgt de as van uw dierbare na de crematie. Of welk grafmonument komt er na de begrafenis. Daarnaast zijn er nog veel andere zaken die wellicht geregeld moeten worden, zoals opzeggen van de huur of telefoonrekeningen.

Na het overlijden

Na het overlijden van uw dierbare ontvangt u van veel mensen in uw omgeving steun tijdens en na de uitvaart. Dit kan steun op praktisch gebied zijn, in een aantal culturen is het bijvoorbeeld gebruikelijk om eten naar de rouwende familie te brengen. Maar het kan ook steun op emotioneel gebied zijn, een luisterend oor, een kaartje of een knuffel wanneer u het nodig heeft. Daarnaast zijn er mensen die naar de uitvaart komen, om zo samen met de naaste familie afscheid te nemen en u te steunen in deze moeilijke tijd. Na de uitvaart is het gebruikelijk deze mensen op een bij u passende manier te bedanken voor hun steun.

Dankkaarten

bedank roos

Om alle mensen die steun hebben betuigd voor, tijdens of na het overlijden van uw dierbare te bedanken, worden er vaak dankkaarten naar alle aanwezigen op de uitvaart gestuurd. Dankkaarten worden tussen 3 en 6 weken na de uitvaart verstuurd. Een dankkaart is vergelijkbaar met de rouwkaart, maar dan iets kleiner.

Wij kunnen dankkaarten voor u ontwerpen en drukken. Net zoals bij de rouwkaart kan de dankkaart volledig gepersonaliseerd worden. Na de uitvaart kunt u er dan ook voor kiezen om dezelfde afbeelding of foto van de rouwkaart te gebruiken voor de dankkaart.
Als u meer informatie wilt over de mogelijkheden, neem dan contact met ons op.

Asbestemming

Een maand na de uitvaart van uw dierbare ontvangt u het bericht dat de as van de overledene is vrijgegeven. U als nabestaande heeft vervolgens de keuze om een asbestemming te kiezen.

U heeft bijvoorbeeld de mogelijkheid de as in een sierurn thuis te bewaren. Er zijn echter nog meer mogelijkheden om de as van uw dierbare een bestemming te geven.

Asbestemming op het crematorium

Na de uitvaart zijn er verschillende mogelijkheden om de as van uw dierbare op het crematorium te bewaren.

  • De as kan verstrooid worden op een strooiveld of bijvoorbeeld op een natuurgedeelte van de begraafplaats.
  • De as kan in een urn in een urnenmuur (Columbarium) geplaatst worden.
  • De as kan in een urn in een speciaal hiervoor bedoelde urnentuin geplaatst worden (dit kan zowel boven -als ondergronds).
  • U kunt ervoor kiezen om de as kan in een urn of in een eigen graf bij te zetten.

Bijzondere asbestemming

Na de uitvaart kunt u er ook voor kiezen om een bijzondere bestemming aan de as van de overledene te geven. Hieronder vindt u een aantal mogelijkheden:

  • U kunt de as verstrooien op een locatie naar keuze, bijvoorbeeld per boot of vliegtuig.
  • De as kan in een speciale weerballon worden gedaan die wordt opgelaten. Op hele grote hoogte klapt de ballon uit elkaar en op die manier wordt de as verstrooid.
  • De as kan ook in vuurpijlen worden gedaan, welke afgeschoten worden.
  • Een klein beetje as kan in een sieraad verwerkt worden.
  • U kunt een klein gedeelte van de as laten tatoeëren.

Grafmonument

Op begraafplaatsen zijn monumenten in alle soorten en maten te vinden. Wanneer u ervoor heeft gekozen uw dierbare te laten begraven, bestaat de mogelijkheid een monument op het graf te laten plaatsen na de uitvaart.

Grafmonument algemeen graf

Indien u ervoor gekozen heeft uw dierbare te laten begraven in een algemeen graf bent u na de uitvaart beperkt in de keuze voor een grafmonument. U bent namelijk gebonden aan een specifiek formaat monument in verband met de beschikbare ruimte. U heeft natuurlijk wel keuze in het soort monument. Denk daarbij aan de soort steen, een glasmonument of een RVS gedenkteken, dit is allemaal mogelijk.

Indien u meer informatie wilt over de keuzemogelijkheden van een grafmonument bij een algemeen graf, dan verzoeken wij u contact met ons op te nemen.

Grafmonument eigen graf

Als u een eigen graf heeft zijn de mogelijkheden van het monument na het overlijden zeer groot. U heeft de keuze uit verschillende maten en soorten grafmonumenten. U kunt kiezen voor een traditioneel monument, maar ook voor een bijzondere vorm (bijvoorbeeld een hart) of een monument van glas. Wij willen u bij een eigen graf dan ook adviseren contact op te nemen met een steenhouwer. Wij kunnen u indien gewenst in contact brengen met de steenhouwer waar wij mee samenwerken, zodat deze u kan informeren over de vele mogelijkheden.