Kleine kinderen meenemen naar een uitvaart?

Uitvaart Rotterdam

Als uitvaartverzorger krijg ik regelmatig de vraag of het verstandig is om kleine kinderen mee te nemen naar een uitvaart. Persoonlijk vind ik het niet meer dan logisch om ook kinderen en kleinkinderen erbij te betrekken. Een uitvaart is immers een emotioneel moment. Net als bij volwassenen helpt het bijwonen van een uitvaart bij het rouwproces. Dit natuurlijke proces is noodzakelijk om het verdriet een plaats te kunnen geven en na verloop van tijd verder te gaan met ons leven. Niet rouwen is dus voor kinderen net zo ongezond als voor volwassenen. Door een uitvaart bij te wonen leren kinderen te beseffen dat er iemand dood is. Daarbij speelt afscheid nemen een belangrijke rol. Houd er daarbij wel rekening mee dat ieder kind anders omgaat met de dood. Je moet een kind overigens nooit dwingen om mee te gaan, want zij moeten vrij zijn om hun verdriet en gevoelens op hun eigen wijze te verwerken.

 

Vooral voor heel jonge kinderen is het concept van de dood nog niet concreet. Ga dus zeker geen ingewikkelde metaforen gebruiken of verhalen verzinnen als ‘oma is gaan slapen’. Zeg gewoon waar het op staat en bereid je samen met je kinderen voor op de dag van de uitvaart. Leg ze uit wat ze kunnen verwachten tijdens de uitvaart. Kinderen kunnen in hun onschuld soms hele directe of confronterende vragen stellen. Het is goed om te proberen deze vragen – hoe vreemd ook – helder en duidelijk te beantwoorden. Ook is het zaak hen gerust te stellen.

 

Toch merk ik bij nabestaanden nog vaak dat ze met dit onderwerp worstelen. Zo zeggen diverse psychologen dat je kinderen onder vijf jaar beter niet kunt meenemen naar een uitvaart. De hele gang van zaken gaat volgens hen volstrekt over hun hoofden heen. Ze voeren aan dat baby’s doordringend kunnen gaan huilen en dat peuters elk ogenblik hardop allerlei vragen kunnen gaan stellen en zo de dienst verstoren. Bovendien is de aandachtsspanne van een klein kind erg kort. Maar wat nu als het kleinkind helemaal gek was op zijn overleden opa of oma. Wat moet je dan doen. Hem of haar ontzeggen om afscheid te nemen. Hem of haar ontzeggen de laatste eer aan de overledene te kunnen bewijzen. Dit blijft ongetwijfeld onbewust of bewust ergens in het brein van het kind hangen, waarna het op latere leeftijd tot trauma’s, angst voor de dood of ongewenst gedrag kan leiden.

 

Zelf heb ik recent de uitvaart van mijn oma moeten verzorgen. Zij is vanaf het moment van haar overlijden tot aan de eigen dag van de uitvaart in haar eigen huis gebleven. Als familie hebben wij meerdere malen bij oma thuis gezeten om herinneringen op te halen en om haar toch nog even tussen ons in te hebben. Daarbij zijn vanaf het begin tot aan het einde de vijf achterkleinkinderen van oma betrokken geweest bij de dienst. Van het achterlaten van hun favoriete knuffel in de kist, het begeleiden van de kist uit oma’s huis, het versieren en aansteken van een herinneringskaarsje tot aan het zien dalen van de kist in het crematorium. Het was heel heftig voor ons allemaal, maar wij zijn er van overtuigd dat dit onze kinderen sterkt in het verwerken van het verlies van hun lieve oma.

Dit artikel is ook te lezen in de Nesselande Living

Uitvaart RotterdamUitvaart Rotterdam

Geiten en kippen bij crematorium en begraafplaats Laurentius

Crematorium en begraafplaats Laurentius

Vandaag had ik een crematie op een hele bijzondere locatie, crematorium en begraafplaats Laurentius. Na een mooie afscheidsdienst in de aula van het crematorium liepen wij naar buiten. Bij crematorium en begraafplaats Laurentius is het daadwerkelijke crematorium achter op het terrein gelegen. Hierdoor is het mogelijk om na de afscheidsdienst in de aula jouw dierbare voor de laatste keer te begeleiden naar het crematorium.

Vaak merk ik dat de families tijdens het aflopen van het pad helemaal gericht zijn op dit laatste eerbetoon aan hun dierbare. Vandaag was t ook het geval. Het was een mooie, emotionele wandeling waarin de kleinkinderen de kist begeleidden. Na het wegbrengen van de overledene keren de nabestaanden weer terug naar de aula en condoleanceruimte. Tijdens het teruglopen zie ik vaak dat de mensen om zich heen kijken en merken in wat een prachtige omgeving ze zich bevinden.

Crematorium en begraafplaats Laurentius is omgeven door groen en naast de mooie vijver is er sinds kort nu ook een stukje gras met kippen en geitjes.
De kinderen zien de dieren nu ook ineens en rennen er enthousiast heen, mooi om te zien hoe de dieren de kinderen even afleiden van het verdriet. Door dit stukje leven op het crematorium te brengen wordt het contrast tussen het leven en de dood verminderd. Want hoewel wij vandaag afscheid moeten nemen van een dierbaar persoon, de wereld staat niet stil en blijft doorgaan.

 

 

 

 

Open Dag Crematorium Maassluis

Zaterdag 2 juni aanstaande is er een open dag voor belangstellenden bij crematorium De Dijk in Maassluis. Heb jij altijd al eens een kijkje achter de schermen van een crematorium willen nemen? Dan kan dit aanstaande zaterdag.

Salet Uitvaartverzorging

Lees de mooie recensies van Salet Uitvaartverzorging

Vandaag is het een jaar geleden dat de pagina recensies op onze website is gekomen. Op deze pagina is het mogelijk een bericht achter te laten om anderen te laten weten wat Salet Uitvaartverzorging voor u heeft kunnen betekenen.

Met heel veel trots laten wij weten dat er inmiddels meer dan 19 prachtige recensies geplaatst zijn op onze website. Een mooi afscheid voor nabestaanden en familie van de overledenen is ons doel. De lovende woorden in de mooie recensies laten ons weten dat wij in dat doel slagen. Wij willen iedereen bedanken die de moeite heeft genomen om op papier te zetten wat Salet Uitvaartverzorging voor hen heeft betekend. Door deze recensies kunnen andere mensen die afscheid moeten nemen van hun dierbare lezen hoe Salet Uitvaartverzorging nabestaanden kan helpen in deze zware periode.

Klik hier om direct de mooie woorden te lezen.Recensies Uitvaart

Salet Uitvaartverzorging op tv

Een mooi en gedenkwaardig afscheid voor iedereen en voor een eerlijke prijs, dat is waar wij voor staan. Om deze boodschap nog verder te verspreiden zijn wij, vanaf nu tot eind van het jaar weer te horen en te zien op RTV-Rijnmond.

 

Indien je vragen hebt over wat wij voor jou kunnen betekenen, neem dan contact met ons op. Wij zijn 24 uur per dag bereikbaar voor vragen en komen graag vrijblijvend bij je langs om de mogelijkheden te bespreken.