Uw dierbare heeft in het donorregister aangegeven dat hij of zij graag orgaan of weefseldonatie na overlijden wil. Maar wat betekent dit eigenlijk voor u als nabestaande.
Orgaan of weefseldonatie
In het donorregister gaat het over orgaan of weefseldonatie. Organen die geschikt zijn voor donatie zijn: het hart, de longen, de lever, de nieren, de alvleesklier of de dunne darm. Weefsels die geschikt zijn voor donatie zijn:
oogweefsel, hartkleppen, bloedvaten, botweefsel, kraakbeen, pezen of huid.
Het doneren van organen kan alleen als uw dierbare in het ziekenhuis overlijdt. Het doneren van weefsels kan ook als iemand thuis of in een verzorgingshuis overlijdt. Om de kwaliteit van de weefsels te behouden moet het lichaam binnen 6 uur na overlijden gekoeld zijn.
Hoe lang duurt orgaan of weefseldonatie?
Orgaandonatie heeft altijd voorrang op weefseldonatie. Beide soorten donaties verlopen anders.
Hoe lang duurt orgaandonatie
Orgaandonatie kan alleen als iemand in het ziekenhuis overlijdt. Bij orgaandonatie loopt het transplantatieteam een aantal stappen door. Een arts verklaard dat iemand hersendood is. Dit kan pas na strenge wettelijke controles. Orgaandonatie kan ook bij het stilvallen van de bloedsomloop. Daarna gaan de artsen beoordelen of de organen geschikt zijn voor donatie. Vervolgens worden de organen door middel van een operatie verwijderd. Dit proces kost veel tijd. De hele procedure van orgaandonatie kan wel 12-24 uur duren.
Hoe lang duurt weefseldonatie
Bij het doneren van weefsels gelden strengere eisen dan bij het doneren van organen. Eerst wordt zorgvuldig beoordeeld of de weefsels geschikt zijn voor donatie. Vervolgens kunnen de weefsel verwijderd worden. Er is een speciaal transplantatie team dat alle transplantaties in Nederland doet. Dit gebeurt meestal in het ziekenhuis. Sommige weefseldonaties kunnen in de verzorgingsruimte van het rouwcentrum gedaan worden. Alles bij elkaar kan weefseldonatie tot wel 28 uur duren.
Bij zowel orgaandonatie als weefseldonatie kan de uitvaart gewoon binnen de wettelijk gestelde termijn plaatsvinden. De uitvaart hoeft dus niet uitgesteld te worden.
Opbaren na orgaan of weefseldonatie
De overledene kan na een orgaan of weefseldonatie gewoon worden opgebaard. Dit kan zowel thuis als in het rouwcentrum. De kist kan ook gewoon open blijven.
Bij orgaandonatie haalt het transplantatieteam de organen uit het lichaam. Daarna hechten ze de huid netjes. Op de hechtingen komt een grote pleister. Na het kleden en verzorgen is er niets meer zichtbaar van de hechtingen.
Bij weefseldonatie zorgt transplantatie team dat het lichaam zo intact mogelijk blijft. Zodat uw dierbare gewoon opgebaard kan worden. Bij het doneren van botten, plaatst het team prothesen terug. Hierdoor blijft de vorm van het lichaam behouden. Houd er wel rekening mee dat uw dierbare bij de transplantatie van huid een speciaal beschermend pak aankrijgt. Door bedekkende kleding over het pak aan te doen, is het pak niet meer zichtbaar.