Direct na het overlijden van uw dierbare komt er veel op u af.
Hieronder vindt u drie punten die u direct na het overlijden moet regelen:
- Neem contact op met de (huis)arts. De arts zal het overlijden vaststellen en de overlijdenspapieren invullen
- Bel ons op 010 – 707 15 40 (dag en nacht bereikbaar). Telefonisch bespreken wij de eerste bijzonderheden, daarna zal ik persoonlijk naar u toekomen.
- Leg de volgende zaken alvast klaar:
- Legitimatiebewijs van de overledene en de opdrachtgever van de uitvaart.
- Eventueel een trouwboekje.
- De kleding die uw dierbare aankrijgt.
- Adressenlijst (voor het versturen van de rouwkaart).
- Uitvaartpolissen (indien aanwezig, ongeacht welke onderneming er op de polis staat)
- Wilsverklaring (indien aanwezig)
Tijdens het persoonlijke gesprek geven wij met elkaar vorm aan de uitvaart. Wij bespreken en plannen tijdens dat gesprek al uw wensen en stellen direct een kostenbegroting op, zodat u weet waar u aan toe bent.
Omdat er veel op u af komt na het overlijden hebben wij een checklist gemaakt met daarin alles omtrent wat u moet regelen bij een overlijden in een handig overzicht.
Op het moment dat wij als uitvaartverzorger bij iemand thuis, zijn er een aantal vragen die regelmatig aan ons gesteld worden. Hieronder leest u de meest gestelde vragen.
Wat kost een uitvaart?
Wat een uitvaart kost is afhankelijk van een aantal verschillende dingen. De kosten voor een crematie zijn bijvoorbeeld anders als de kosten voor een begrafenis. De kosten van de uitvaart zijn ook afhankelijk van de uitvaartondernemer die u kiest.
Wij willen graag dat alle mensen een mooi en gedenkwaardig afscheid krijgen, vandaar dat wij meedenken met de kosten die bepaalde wensen met zich meebrengen. Door samen het gesprek aan te gaan, lukt het om een mooi en betaalbaar afscheid te realiseren welke past bij de overledene en de nabestaanden.
Wij beschikken over ons eigen rouwcentrum en kunnen de kosten van een condoleance avond of de opbaring van de overledene hierdoor laag houden.
Op het moment dat wij bij u een uitvaart komen bespreken (na overlijden of bij leven), ontvangt u direct een kostenbegroting. U weet daardoor direct wat de uitvaart zal kosten. Daarnaast kunnen wij altijd voor u nakijken of er uitvaartpolissen aanwezig zijn en wat deze voor waarde hebben.
Voor meer inzicht in de kosten van de verschillende uitvaarten klikt u hier.
Hoe kom ik erachter of er uitvaartverzekeringen zijn?
Het komt regelmatig voor dat mensen in de loop van de jaren uitvaartpolissen kwijtraken, oversluiten of opheffen.
Het kan daardoor een lastige klus zijn om te achterhalen welke uitvaartverzekeringen er nog zijn en wat er nu precies uitbetaald wordt van deze polissen op het moment van overlijden.
U kunt altijd contact opnemen met ons, wij gaan dan samen met u alle uitvaartpolissen bekijken en helpen u om een duidelijk beeld te krijgen van de hoogte van uw polissen.
U kunt tijdens dat gesprek aangeven welke aspecten u belangrijk vindt tijdens de uitvaart en wij laten u dan direct weten of de uitvaartverzekeringen deze kosten dekken. Door tijdig uw (of uw dierbare) zijn of haar uitvaartpolissen te bekijken geeft u direct inzicht, waardoor u op het moment van overlijden weet waar u aan toe bent qua kosten.
Doordat wij transparant in onze kosten zijn, kunt u ook direct zelf bekijken wat een uitvaart met uw wensen ongeveer kost.
Kan ik een uitvaart voor het overlijden regelen?
Het is zeker mogelijk om uw uitvaart bij leven te regelen. Indien u dit wenst komen wij naar u toe om dit samen te bespreken. Zelfs als u niet ziek bent of nog jong bent kunt u al laten weten wat u graag zou willen.
Een overlijden komt vaak onverwachts en als er op zo’n moment nooit iets binnen de familie is besproken over de uitvaartwensen, is het voor nabestaanden heel erg moeilijk om in deze emotionele periode beslissingen te maken.
Het voordeel van een voorbespreking is dat uw nabestaanden precies weten hoe u de uitvaart zou willen hebben. Daarnaast maakt u ook kennis met de uitvaartleider, waardoor u weet wie alles voor u en de nabestaanden zal regelen op het moment van overlijden.
Al bij een voorbespreking ontvangt u een kostenbegroting en worden eventuele uitvaartpolissen/verzekeringen met u bekeken. U weet dan meteen wat de kosten van de uitvaart zullen zijn.
Wilt u nog geen voorbespreking, maar wilt u wel al een aantal zaken regelen? U kunt bij ons kosteloos een wilsverklaring aanvragen. Wij sturen u dan een invulboekje toe, waar u op kunt schrijven wat uw wensen zijn. Bewaar deze wilsverklaring bij uw administratie, zodat uw nabestaanden het document er bij kunnen pakken op het moment dat het nodig is.
Moet ik bij overlijden altijd de verzekeringsmaatschappij bellen?
Op het moment van overlijden zijn er een aantal zaken die geregeld dienen te worden, zoals bovenaan deze pagina’s staat opgenoemd.
Veel mensen denken dat ze verplicht zijn om de uitvaartonderneming te bellen die genoemd staat op de papieren van de uitvaartpolis. Dit is echter niet verplicht. U bent vrij om een uitvaartonderneming te kiezen die bij u past.
Indien u ons belt na het overlijden en u heeft uitvaartverzekeringen, dan kijken wij tijdens het regelen van de uitvaart naar alle polissen en de waarde die deze verzekeringen hebben. Wij helpen u hierdoor direct inzicht te krijgen in de waarde van de polissen.
De verzekeringsmaatschappijen keren het verzekerde bedrag uit en dit wordt in mindering gebracht op de uiteindelijke kosten van de uitvaart. Op het moment dat u heel hoog verzekerd bent, is het zelfs mogelijk dat u geld terug krijgt.
Indien u een natura polis heeft, betekend dit dat u voor een uitvaart verzekerd bent en niet voor een geldbedrag. Ook dan kunt u de uitvaart gewoon door ons laten uitvoeren, wij kijken met u welke waarde de producten uit de polis hebben en berekenen samen met u wat de mogelijkheden zijn.
Wij kunnen ook tijdens een voorbespreking bij leven met u bekijken welke uitvaartverzekeringen u heeft en wat de waarde van de verzekeringen is.
Hoe lang na de crematie mag ik de as hebben?
In Nederland mag de as van een overledene een maand na de crematie worden vrijgegeven. Tot die tijd wordt de as zorgvuldig bewaard in het crematorium.
U ontvangt een bericht dat de as opgehaald mag worden. Vaak halen wij voor de nabestaanden de as op en brengen het naar u toe.
Als u de as van uw dierbare naar het buitenland wilt brengen, dan kunt u toestemming aan de officier van Justitie vragen om de as eerder dan een maand na de crematie op te mogen halen.
Na het ophalen van de as zijn er verschillende mogelijkheden. U kunt er voor kiezen om de as thuis te bewaren in een sierurn of sierraad bijvoorbeeld. Er zijn echter nog veel meer mogelijkheden, zoals beschreven op de pagina na de uitvaart.
Kerkelijke uitvaart
Salet Uitvaartverzorging is bekend in bijna alle kerken in Rotterdam en omstreken. Voor een kerkelijke uitvaart bent u dan ook bij ons aan het juiste adres. Wanneer u een kerkelijke uitvaart wenst is het verstandig om zelf de voorganger in te lichten, zodat hij weet dat uw dierbare overleden is. Wij nemen vervolgens ook contact op met de voorganger om de dag en tijd te bespreken.